Money Logging now available in Malay

Malaysian publisher runs translation under the title "Gila Balak" ("Crazy Logging")

The Malaysian translation of Money Logging is now available with Gerakbudaya under the title "Gila Balak" ("Crazy logging") for 40 Malaysian Ringgit:

Gila Balak

Menelusur jejak-jejak mafia kayu balak Asia

Author/Editor: Lukas Straumann
New Pb323 pp.
Subjects: Environment & Ecology, Malaysia
Condition: Good
Publisher: SIRD
Published: 2016
ISBN: 9789670960494 Categories: Ekologi, Malay Books Tags: Environment & Ecology, Malaysia, Merdeka Sale 2017

Purchase here

Gila Balak menyiasat apa yang telah disebut oleh Gordon Brown sebagai “jenayah alam sekitar terbesar masa kini”: kerosakan hutan hujan secara besar-besaran oleh pembalak-pembalak Malaysia. Sejarahwan dan aktivis, Lukas Straumann bukan sahaja “mencari semula” hutan hujan yang telah “hilang” dan orang-orang yang pernah suatu ketika dahulunya tinggal menetap di situ, malah beliau juga menelusur setiap jaringan penjenayah yang telah mengaut keuntungan ribuan juta melalui rasuah dan jualan kayu balak haram.

Straumann telah menamakan Abdul Taib Mahmud, Yang di-Pertua Negeri Sarawak sebagai kepala mafia kayu balak Asia. Pada masa yang sama, Straumann juga menunjukkan betapa keluarga Taib dengan bantuan rakan subahat utama iaitu institusi-institusi kewangan telah berjaya meraih laba keuntungan sebanyak USD 15 ribu juta. Gila Balak ialah kisah sekelompok masyarakat yang kehilangan warisan “syurgaloka” turun-temurun yang telah digalang ganti dengan ladang-ladang kelapa sawit, pencemaran dan rasuah. Dan kini, mereka berjuang menuntut kembali “kehilangan” itu.

 

back to overview